İYİ BİR TOPRAKLAMA SİSTEMİ NASIL OLMALIDIR
Topraklama konusu yapısal kablolama içerisinde bulunan elektrik tesisatının can damarı bir konudur. Halk arasında nötrleme olarak adlandırılan bu işlem aşağıdaki amaçları sağlamalıdır
- Operatör güvenliğinin sağlanması
- Elektronik ekipmanların, aşırı gerilimlerin zararlı etkilerine karşı korunması
- Hassas elektronik cihazları ve bilgisayar sistemlerini radyo frekanslarının yaratabileceği bozucu etkilere karşı korumak
Birçok kişi topraklamayı, cihazların düzgün çalışması için yapılması gereken bir işlem olarak görür. Halbuki topraklamanın en önemli amacı operatör güvenliğini sağlamaktır. Şebeke gerilimi olan 220 V’luk gerilim ile temas edilmesi halinde, (ortam şartları, çalışma koşulları, temas süresi gibi parametrelere bağlı olmakla birlikte) önemli yaralanmalar ve hatta can kaybı meydana gelebilir. Ekipmanların topraklanması, cihaz gövdesinde meydana gelebilecek muhtemel bir elektrik kaçağının yaratabileceği tehlikelere karşı operatörü koruyacaktır.
İyi bir topraklama sistemi, tesisi bozucu etkilere karşı korumanın temelini oluşturur. Bozucu etkiler, aşağıdaki sebeplerden dolayı meydana gelir.
- Statik elektriklenme
- Fiziki olarak daha yüksek bir gerilim ile temas
- Tekrarlanan aralıklı faz-toprak kısa devresi
- Oto-transformatör bağlantıları
- Seri bağlı endüktif kapasitif devrelerdeki rezonansın etkileri
- Yıldırım
- Şebekede gerçekleştirilen anahtarlama işlemleri
- Şebekelerde oluşan arızalar
Topraklama sistemi aynı zamanda hassas elektronik cihazları ve bilgisayarlı kontrol sistemlerini, radyo frekans enterferanslarına (girişimlerine) karşı korumayı da sağlar. Topraklama sistemi zayıf olan bir tesiste kabloların yaratacağı elektromanyetik alanlar, zayıf akım kabloları üzerinde olumsuz etkiler doğururlar ve yanlış sinyallere sebebiyet verirler.
İyi bir topraklama sisteminin uygulanması kolay bir iş değildir. İyi bir planlama ve tasarım, kaliteli ekipmanlar ve tecrübeli uygulayıcılar gerektirir.
Topraklama sistemi, tüm elektrik tesisine nazaran pahalı sayılmaz ancak tesisin geleceği için bir yatırımdır.
Umarım yazımız faydalı olmuştur. bir sonraki yazımızda yapısal kablolama nedir, yapısal kablolama nasıl yapılır , kablolama sistemlerinde dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir gibi konulara değineceğiz.