Yapısal Kablolama Sistemleri

Yapısal Kablolama Nedir?

Yapısal Kablolama (data kablolama veya network kablolama olarak da anılmaktadır) , şirket, ofis, işyeri, kampus, ev, vb. gibi çoklu bilgisayarları ve çevre birimlerini birbirine bağlamak ve bu sistemlerin enerji ihtiyacını karşılamak için kullanılan kablo sistemleridir. Bu sistem sayesinde network altyapısı, güvenlik, telefon, UPS, şebeke ve diğer tüm alt yapılar entegre olarak bir arada toplanır ve genişletilebilir esneklikte yapılandırılarak kullanıcının hizmetine sunulur.
Düzgün yapılandırılmamış kablolama sistemleri network yapısında giderilmeyecek arızalara sebebiyet vermektedir. Data altyapısının en kritik elemanı yapısal kablolama kısmıdır. Newtwork sistemi içerisinde 5/1 maliyete sahip olmasına rağmen arız sebeplerinin 5/4’ ü hatalı yapısal kablolama işlemlerinden doğmaktadır. Data Veri merkezleri bir ağın en kritik sistemlerini barındırırlar. En can alıcı özellikleri ise günlük operasyonların sürekliliği ve güvenliliği için hayati öneme sahiptirler. Yapısal kablolamadaki birincil ana hedef bu arızalara sebebiyet vermeden sistemin çalışmasını sağlamak olduğu aşikardır. Ancak kablolama alt yapısı ileride network sisteminin genişlemesine olanak verecek bir yapıda olması da kritik bir değerdedir.
Bu sebeple Yapısal kablolama için başlangıç evresinde doğru bir tasarım ve projelendirme yapılmalı çalışma evresinde ise kaliteli işçilik ve malzeme kullanılmalıdır. Sonlama ve teslim aşamasında ise uluslar arası ve şirket standartlarına uygun olarak test, etiketleme, dokümantasyon yapılmalıdır. böylelikle sistem yıllarca sorunsuz kullanılabilir.

Yapısal Kablolamanın Önemi Nedir?

Network alt yapısında uyulması gereken hususlar şunlardır;

  • Data kabloları sisteme göre UTP (Unshielded Twisted Pair), STP (Shielded Twisted Pair) ya da Fiber Optik olarak tercih edilmelidir. •
  • Data kabloları Cat5e, Cat6 veya Cat7 standartlarında olmalıdır.
  • Binanın mimari yapısına göre yükseltilmiş döşeme içi, sıva altı, tava içi vb. şekilde masalara ulaştırılan data kabloları, mutlaka bir data prizinde sonlandırılmalı ve kabloların uçlarına data plug (RJ-45 Connector) takılmamalıdır.
  • Sistem odasında toplanan uçlar patch panellerde sonlanmalıdır.
  • Data Prizleri – Bilgisayar ve Patch Panel – Switch arasındaki bağlantılar, patch kablo ile yapılmalıdır.
Elektriksel altyapı, Data ve telefon kablolamasını etkilemeyecek bir biçimde tasarlanmalı veri kaybına neden olacak tasarımlardan kaçınılmalıdır. Bilgisayar sistemleri için ayrı bir topraklama hattının olması gerektiği gibi, toprak voltaj seviyelerinin tolere edilebilir sınırlar içinde olduğuna dikkat edilmelidir.

Pronet İletişim olarak şirketlerin yapısal kablolama ve data kablolama konusundaki ihtiyaçlarının tümünü kaliteli malzeme, kaliteli işçilik, uygun maliyet standartlarına göre karşılamaktayız. Genel olarak projelerde CAT5e, CAT6, CAT7 ve bakır ve Fiber optic kablolar ile Yatay Kablolama, bina omurga, kampus omurga kablolamaları hizmetleri sunulmaktadır.

Uygulama sırasında Data ,şebeke, ups, güvenlik, telefon sistemlerinin birbirlerini etkilemeden entegre bir yapıda olmasına dikkat ederiz. Ayrıca sistemlerin komple birlikte genişletilebilir olması elzem bir konudur. Bu nedenle ileride ortaya çıkacak büyüme durumlarında müşterilerimizin mağduriyet yaşamaması adına sistemi genişletilebilir olarak tasarlama hedefi içerisinde projeleri değerlendiririz.

FO (fiber optic) kablolar projelerde yüksek bant genişliği, elektromanyetizma, saldırılara karşı güvenlik , datalar arası mesafeler ve hız koşullar göz önüne şuan için en ideal çözümü sunmaktadırlar. İç ortam (İndoor) ve dış ortam (outdoor) uygulamalar için Multimode ve singlemode Kablolar arasından çözüme uygun kablo tipi, Core adı verilen damar sayısı ve kompenetleri ile belirlenerek, Toplama merkezleri arası, katlar arası (şaft), binalar arası kampus back bone, metropol yada switchten Masaya gibi çeşitli uygulamalarda kullanılmaktadır.

Yapısal kablolama kurulumundan sonra tüm data kabloları uçtan uca test edilerek, test raporları alınır ve bu test raporları ile birlikte detaylı proje çizimi, kablo takip şeması, vb. dokümanlar müşterilerimize teslim edilir.
Doğru yapılandırılmamış bir kablolama, kullanıcının tüm network yatırımlarının boşa gitmesi anlamına gelir. Yapısal Kablolama Sistemleri kritik iş uygulamalarının üzerinde çalıştığı network sisteminin en uzun süre kullanılan parçasıdır. Network sistemlerinin kablolama alt yapısı kadar uzun kullanılan başka hiç bir elemanı yoktur. Bu denli önemli olan kablolama alt yapısı kurumların toplam network yatırımlarının %20’sini oluştururken, karşılaştığımız network problemlerinin %80’inin temelinde hatalı tasarlanmış ve uygulanmış kablolama sistemleri tespit edilmiştir.
 
Yapısal kablolama sistemlerinin hazırlanmasının temel nedeni, network sisteminin problemsiz olarak büyümesini sağlamaktır. Bu nedenle, kablolama alt yapısı oluşturulurken doğru bir tasarım ve projelendirme yapılmalı, kaliteli işçilik ve malzeme kullanılmalı, standartlara uygun olarak test, etiketleme ve dokümantasyon yapılarak, yıllarca kullanılmalıdır. Yapılacak olan bir kablolamada aşağıdaki hususlara mutlaka uyulmalıdır. Veri (Data) kabloları ortama göre UTP (Unshielded Twisted Pair), STP (Shielded Twisted Pair) ya da Fiber Optik olarak tercih edilmelidir.
 
Kullanılan data kabloları Cat 5e, Cat 6, Cat 7 gibi standartları desteklemelidir. Mimariye göre sıva altı, zemin altı, kanal içi, vb. şekilde kullanıcının masasına ulaştırılan data kabloları, mutlaka bir data prizinde sonlandırılmalıdır. Elastik olmayan bu kabloların uçlarına data plug (RJ-45 Connector) takılmamalıdır. Kabloların diğer uçlarının toplandığı merkezde (tercihen sistem odası), kablolar Patch Panel denen pasif cihazlarda sonlandırılmalıdır. Data Prizleri – Bilgisayar ve Patch Panel – Switch arasındaki bağlantılar, patch kablo olarak adlandırılan, çok telli kablolar ile üretilmiş, yumuşak ve elastik ara kablolar ile yapılmalıdır. Data ve telefon kablolaması projelerinde mutlaka elektriksel altyapı gözden geçirilmelidir.
 
Bilgisayar sistemleri için ayrı bir topraklama hattının olduğundan emin olunmalı, toprak voltaj seviyelerinin tolere edilebilir sınırlar içinde olduğuna dikkat edilmelidir. Bir merkezi, bir kuruluşun bilgi teknolojileri operasyonlarını ve ekipmanlarını (sunucular, depolama sistemleri, ağ anahtarları, yönlendiriciler ve güvenlik duvarları) merkezileştiren bir merkez olup verilerini depoladığı, yönettiği, işlediği, yaydığı ve verilerin erişimine izin verdiği departmandır. Veri merkezleri bir ağın en kritik sistemlerini barındırır ve günlük operasyonların sürekliliği ve güvenliliği için hayati öneme sahiptir.

Müşterilerimizin yapısal kablolama konusundaki ihtiyaçlarının tümünü karşılamak amacıyla marka bağımsız Teknik çözümler üretmekteyiz yapısal kablolama projelerimizde CAT5e, CAT6, CAT7 ve bakır ve Fiber optic kablolar ile Yatay Kablolama, bina omurga, kampus omurga kablolamaları hizmetleri sunulur.

Kurulan Kablolama sistemleri ile 10/100/1000/ Mbit/ps hızında çalışan altyapı sistemleri hazırlanır.

Yapısal kablolama projelerimiz içerisinde Data, telefon, güvenlik, şebeke, ups sistemlerinin birbiri içerisinde uyum ile çalışan Entegre yapılar olarak kurulur. Bu kurulan sistemler birlikte genişletilebilir ve bu şekilde işletmelerin gelecekteki esneklik İhtiyaçları sağlanır.

Çözüm ortağı olduğumuz ve üreticiye göre değişen 15, 20 ve 25 yıllık performans garantisi verilen kablolama çözümlerimizde XP, LEGRAND, HCS, CORNING, AMP gibi konusunda en iyi olan üreticiler ile işbirliği yapmaktayız.

Ülkemizde kurulum maliyetlerini hesaplarken ucuz ama kaliteli olsun sözü oldukça yaygın kullanılmaktadır, Oysa ucuz malzeme kaliteli olamayacağı gibi bir atasözü; Ucuz mal alacak kadar zengin değilim der. Ülkemizde faaliyet te olan yabancı markaların tümü alt yapı bir kere yapılır fikrini savunurken maalesef yerli firmalar altyapıya gereken özeni göstermiyorlar.

Kuruluştan sonra, data kabloları uçtan uca test edilmekte, alınan test raporları, detaylı proje çizimi, kablo takip şeması, vb. döküm anlar ile birlikte müşterilerimize teslim edilmektedir.

Aynı zamanda projede mesafe, güvenlik, yüksek bant genişliği, elektromanyetik koşullar göz önüne alındığında Fiber optic kablolar en iyi çözümü sunmaktadırlar. İndoor ve outdoor uygulamalar için Multimode ve singlemode Kablolar arasından çözüme uygun kablo tipi, Core adı verilen damar sayısı ve kompenetleri ile belirlenerek, Toplama merkezleri arası, katlar arası (şaft), binalar arası kampus back bone, metropol yada switchten Masaya gibi çeşitli uygulamalarda kullanılmaktadır.

KABLO PERFORMANSLARI

  • Cat5e kablolama, saniyede 1000 megabit hızına kadar destekler.
  • Cat6 kablolama, saniyede 1 gigabit hızına kadar destekleyebilir.
  • Cat6A kablolama, öncekilere göre daha yüksek performans sunmakla birlikte saniyede 10 gigabit hızına kadar destekleyebilir.
    • CAT 7 kablolama – Tamamen ‘shieled’ yapıdadır ve 600MHz’i destekler. CAT 5, 6, 6A ya göre iki katından daha fazla bant genişliği sağlar.
    • Fiber Optik kablolama-Gigabit Ethernet  (1000Mbit/ps) ve 10 Gigabit 100 Gigabit Ethernet Backbone teknolojileri dahil, yüksek hızlı fiber transmisyon sistemleri için uygundur. Multimode,Singlemode ve OM1, OM2, OM3 ve OS1 gibi ikinci jenerasyon fiberler kullanılır.
Yapısal Kablolama Standartları
  • Uluslararası = ISO / IEC – 11801
  • Amerika = TIA / EIA 568
  • Avrupa Birliği = EN 50173
PERFORMANS3
Zayıflama Girişim Oranı yada ACR
ACR bir ölçüm olmayıp, bir hesaplamadır. ACR=NEXT-ZAYIFLAMA
– dB cinsinden ölçülür. Bu değer mümkün olduğu kadar yüksek olmalıdır.
– ACR, kurulumu gerçekleştirilen kablolama sisteminin iletim kalitesinin göstergesidir.
 
PERFORMANS 4
Geri Dönüş Kaybı (Return Loss)
RL, kablo empedansındaki farklılıklardan kaynaklanan geri yansıyan sinyalin gücü ve iletilen sinyalin gücü arasındaki farkı gösterir. Bu bir yansıma olayıdır.
– dB cinsinden ölçülür.
Bu değer mümkün olduğu kadar yüksek olmalıdır.
– RL,ürünlerin birbirleri arasındaki empedansı gösterir.
DOĞRU İŞÇİLİK

Projelendirme kadar önemli ikinci bir konu da işçiliktir. İşçilik kalitesi kablolama altyapısının kalitesi anlamına da gelmektedir. Çünkü en iyi marka kablolama ürünlerini de kullansanız işçiliğiniz iyi değilse performans beklemeniz yanlış olacaktır. Yapısal Kablolamanın sağladığı Avantajlar: İyi mimari edilmiş bir yapısal kablolama sistemi ile işletmede uzun vadede ortaya çıkabilecek ilave gereksinimlere yanıt verebilecek esnekliğe kavuşulur.

  1. Bilgisayar, yazıcı, sunucu, program, veritabanı gibi donanım ve yazılımlar ağ üzerinden tam kapasite çalıştırılabileceğinden, proje ekipleri arasındaki iletişim ve verimlilik de artar.
  2. Kablolar karmaşık görüntüsünden kurtularak daha az yer kaplar ve kolay düzenlenir.
  3. Kurumunuzda kullanılan bilgisayar, yazıcı, IP telefon, güvenlik kamerası gibi birçok donanım aynı kablolama üzerinden çalışabilir.
  4. Yapısal Kablolama üzerinden oluşabilecek arızalar kısa sürede tespit edilip giderilebilir.
  5. Yapısal Kablolama ile İnternet, intranet, video konferans gibi uygulamalar desteklenebilir.
  6. Sistem yönetimi basitleşir ve uzman çalıştırma ihtiyacı ortadan kalkar.

Elektrik Tesisatı

  • Alçak Gerilim Altyapısı
  • Galveniz Kablo Tavası Bayiliği Ve Montajı
  • Şap Altı Tava Bayiliği Ve Döşemesi
  • Pvc Glot Ve İnce Kanal Bayiliği Ve Montajı
  • Kazı Kanal Menhol Altyapısı
  • Alçak Gerilim Ve Zayıf Akım Altyapısı
  • Ups Satış Bayiliği Ve Kurulumu
  • Elektrik Panosu İmalat Bayiliği Ve Kurulumu
  • İhtiyaca Göre Propriz İmalatı Ve Montajı
  • Prejeksiyon Perdesi Ve Projesiyon Kurulumu
  • Topraklama Tesisatı
  • Ofis İçi Masa Altı Kablo Organizesi

Data Tesisatı

  • Bakır Kablolama Utp*Ftp* U/Ftp* S/Ftp Cat6 * Cat6A* Cat7*
  • Bakır Patch Cort Bayıliği İstenilen Boyda Orijinal İmalatı Ve İthalatı
  • Fiber Kablolama Sm – Mm Om2 * Om3 * Om4
  • Fiber Patch Cort Bayiliği
  • İstenilen Boyda Orijinal İmalatı Ve İthalatı
  • 12 Ve 24 Core Mpo İthalatı
  • Fiber Fizyon Ve Epoksi Sonlama
  • Patch Panel Bayilk Ve Kurulumu
  • Rack Kabin Bayiliği Ve Kurulumu
  • Data Sonlama
  • Wirless Anten Ve Cihaz Kurulumu
  • Test Ve Etiketleme

Sistem Odası

  • Sistem Odası Kurulumu
  • Sistem Odası Yangın Kapısı Ve Klitleri
  • Sistem Odası Yükseltilmiş Döşemeleri
  • Hassas Kontrollu Split Ve Salon Tipi Klimalar Ve Döşeme Altı Soğutma
  • Rack Kabinet Kurulumu
  • Rack Kabinet Düzenlenmesi
  • Sistem Odası Taşınması
  • Aktif Cihaz, Şase, Switch, Cihaz Motajı Ve Kablolamaları
  • Sistem Odası Ortam İzleme Takip Ve Bilgilendirme

Güvenlik Sistemleri

  • Aeresol Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri
  • Fm 200 Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri
  • Yangın İhbar Sistemleri
  • Alarm Sistemleri
  • Kamera Güvenlik Sistemleri
  • Personel Takip Kartlı, Şifreli Geçiş Sistemleri
  • Parmak Okuma, Yüz Okuma Ve Retina Okuma Sistemleri
  • Seslendirme Ve Anons Sistemleri
  • Paratoner Yıldırımdan Korunma Sistemleri

    Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

    ADDRESS

    63739 street lorem ipsum City, Country

    PHONE

    +12 (0) 345 678 9

    EMAIL

    [email protected]

    Cart