Datacenter (Veri merkezi – Sistem odası) şirketlerin veri akışının kesintisiz olarak sağlanması için gerekli olan ve bu akışın güvenli bir şekilde devamlılığını sağlayan bölümlerdir. Ayrıca veri yedekleme işlemleri de bu bölümde yapıldığı için şirketlerin can damarlarıdır diyebiliriz. Genellikle bina içinde yeteri sayıda sunucuyu barındıracak şekilde her türlü dış etkiden arındırılmış güvenli odalardır.
Sistem odalarında en sık karşılaşılabilecek kazaların başında yangın ve yangından oluşan kazalar oluşmaktadır. Yangın söndürme esnasında kullanılacak çözüm yangın sonrasında sistemlere zarar vermeyecek biçimde olmalı. Bu nedenle klasik yangın söndürme sistemleri yerine gazlı söndürme sistemleri kullanılmaktadır. Kullanılan bu gaz Aerosol gaz denilen oksijen boğucu bir gazdır. yangın için en önemli etken madde olan oksijen bu gaz sayesinde bastırılmış olur ve böylelikle yangın söndürülür. Ayrıca yangın dedektörler vasıtasıyla algılandığı esnada ortamın oksijen üreten ekipmanları devre dışı bırakılarak yangının daha fazla şiddetlenmesinin önüne geçilir. Yangın senaryosu kapsamındaki aşağıdaki vb. fonksiyonlar sistem tarafından hatasız ve eksiksiz olarak gerçekleştirilir.
Oda içerisinde bulunan cihazların ortam ısısını çok yükseltmesi nedeni ile cihazların çalışmasında aksaklığa neden olur. Eğer ortam ısısı için gerekli şartlar sağlanmaz ise bu aksaklıklar daha büyük sorunlara neden olabilir. Bu nedenle veri merkezleri klimalandırılmalıdır. Ayrıca oda içerisinde nem oranının yükselmesi nedeni ile oksidasyon yaşanma olasılı oluşabilir.
Bu nedenle ortam iklimlendirmesi sıcaktan ve nemden korunmuş şekilde yapılmalı ve gene ortam izleme sistemi vasıtasıyla olası arızalara karşı izlenmelei kayıt altına alınmalıdır. İklimlendirmede yedeklemeli olarak plan yapılmalı herhangi bir arıza durumunda iklimlendirme kaldığı yerden devam etmelidir.
Sistem odası için en önemli unsurlardan birisi ortam izleme elemanlarıdır. Olası her türlü kötü durumun önceden tespit edilerek önlem alınması ortam izleme sayesinde mümkündür.
Ortam izleme için gerekli olan elemanlar genellikle kamera kayıtları, yangın algılama, yangın söndürme paneli, alarm santrali, optik duman dedektörü, söndürme elemanları, söndürmeyi başlatma – durdurma butonları, ikaz sirenleri ve acil müdahale butonlarından oluşmaktadır. Buna ek olarak ortam izleme sistemlerine isteğe bağlı olarak SMS – MAİL gönderim elemanları da eklenebilir. Deprem , sel v.b. doğal afetlere karşı koruma da ortam izleme sistemlerinin konusu olan durumlardır.
Sistem odasında bulunan bir çok cihaza gerek data gerek enerji kabloları bağlanmaktadır. Bu bağlantılar bazen kendi aralarında bazende dışarıdan oluşabilmektedir.
Cihazların çokluğu nispetinde yapılan bağlantı sayısı da bir hayli artmaktadır. Bu nedenle hem kablo kalabalığın çalışmayı kısıtlamaması, hem bağlantılarda sorun meydana gelmemesi, hem görsel açıdan dağınık bir çalışma ortamı oluşmaması hem de olası kazalara neden vermemesi için bu bağlantılar zemin yükseltilerek döşeme altından cihazlara ulaştırılır.
Genellikle müdahale edilebilecek bir düzende döşeme altından düzenli bir şekilde bağlantılar oluşturulur.
Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.
63739 street lorem ipsum City, Country
+12 (0) 345 678 9